#79021

22-årig politibetjent dræbt af Blekingegadebanden i København

Information
Sagsstatus: Opklaret
Dato for forbrydelse: 3 november 1988 (for 36 år siden)
Placering: København, Danmark
Ofre: 1 mænd (1 i alt )
Motiv: Profit
Dødsårsag: Skuddrab
Strafudmåling: Ukendt
Sagstype: Banderelateret
Opklaringstid: 161 dage fra gerning til anholdelse, 13068 dage fra anholdelse til dom
Højprofileret: Ja
Kortoversigt

Torsdag den 3. november 1988 kl. 05.00 om morgenen begik Blekingegade-banden et væbnet røveri imod Købmagergades Postkontor i København. Under røveriet lykkedes det banden at tilegne sig et udbytte på hele 13 millioner kroner.

Fire bandemedlemmer henvendte sig til portvagten ved postkontoret, hvoraf to af dem var iført politiuniformer. Under flugten fra stedet blev den 22-årige politibetjent Jesper Egtved Hansen ramt af skud i ansigtet under en skudveksling med Blekingegadebanden. Et bandemedlem affyrede et oversavet jagtgevær mod betjenten, hvilket resulterede i at Jesper Egtved Hansen blev hårdt såret og senere døde af sine kvæstelser på Rigshospitalet samme aften.

Efterforskningen førte til et tilfældigt biluheld involverende bandemedlemmet Carsten Nielsen tirsdag den 2. maj 1989. Carsten Nielsen påkørte en lygtepæl på Hillerød Kongevej i Birkerød og blev blind på begge øjne. Dette uheld ledte politiet til en lejlighed i Blekingegade på Amager, som viste sig at være tilholdsstedet for Blekingegadebanden. Her fandt politiet adskillige våben og drejebøger til flere uopklarede bankrøverier i Danmark.

Blekingegadebandens medlemmer inkluderede Jan Weimann, Bo Weimann, Torkil Lauesen, Carsten Nielsen, Karsten Møller Hansen, Peter Døllner, og Niels Jørgensen. Derudover deltog Marc Rudin, en schweizisk statsborger, i bandens aktiviteter. Marc Rudin blev anholdt i Tyrkiet i 1991 og udleveret til Danmark i 1993.

Ved retten i 1993 blev Marc Rudin idømt 8 års fængsel for postrøveriet i Købmagergade. Han tilbragte de næste fire år fængslet i isolation, indtil han blev løsladt i februar 1997 og straks udvist permanent fra Danmark.

Politiets efterforskning resulterede i anholdelsen af fem bandemedlemmer den 13. april 1989. Alle bandemedlemmer nægtede at samarbejde med politiet, hvilket gjorde det vanskeligt for myndighederne at opklare sandheden om røveriet.

I 1991 blev Jan Weimann, Niels Jørgensen og Torkil Lauesen idømt 10 års fængsel for røveri af særlig farlig karakter. Carsten Nielsen modtog en dom på 8 års fængsel, Bo Weimann på 7 år, Karsten Møller Hansen på 3 år, og Peter Døllner på 1 år.

Politiet havde ikke tilstrækkeligt bevis for at dømme nogen af de tiltalte for mordet på politibetjent Jesper Egtved Hansen, da det ikke kunne fastslås hvem af bandemedlemmerne der affyrede det dødelige skud. Ifølge efterforskningen var det sandsynligvis enten Niels Jørgensen eller Jan Weimann, der stod bag drabet.

Blekingegadebanden blev sigtet for flere grove forbrydelser ved retten, herunder drabet på politibetjent Jesper Egtved Hansen den 3. november 1988, røverierne mod Købmagergades Postkontor og Daells Varehus i henholdsvis 1986 og 1988, røveriforsøget mod Amagerbanken i 1985-1986, røveriet mod posthuset i Herlev i 1985, samt røveriet mod en pengetransport fra Den Danske Bank i Lyngby i 1983.

Jesper Egtved Hansen 22 år

Offer

Carsten Nielsen

Gerningsperson

Jan Weimann

Medgerningsperson

Bo Weimann

Medgerningsperson

Torkil Lauesen

Medgerningsperson

Karsten Møller Hansen

Medgerningsperson

Peter Døllner

Medgerningsperson

Niels Jørgensen

Medgerningsperson

Marc Rudin

Medgerningsperson